Miért jó nekem az Android?

Nos, az okostelefonok ugye azért okosak, mert sokkal több dolgot tudnak mint hagyományos „buta” kollégáik. Ennek eléréséhez egy smartphone-nál minden platformon lényeges elem az alkalmazásokkal való bővíthetőség – természetesen a hardveres fölény mellett, azonban az erős vas önmagában nem tesz valamit „okossá” (ahogyan a harc sem tesz senkit naggyá). Manapság divat, hogy minden okostelefon-platformnak van saját alkalmazásboltja. Ez részben azért van így, mert az egyes rendszerekre másképp kell fejleszteni, meg hát még ha egyforma lenne is maga a fejlesztés, a cégek sem hülyék, hogy pénzt dobjanak ki az ablakon. Ami az iPhone tulajoknak az AppStore, az az androidosoknak a Market. Fentebb említettem, hogy a szabad forráskód miatt gyakorlatilag bárki fejleszthet Androidra, és ezt meg is oszthatja az Android Marketen, nincs olyan szintű megkötés, mint az iOS alkalmazásoknál.
Ezért tehát nem csak a fejlesztőknek jó a nyíltság, hanem nekünk is, hiszen egyre dinamikusabban fejlődik a Market, ma már több százezer ingyenes és fizetős alkalmazás közül válogathatunk. Természetesen itt is visszaüt az, hogy magyarok vagyunk, a fizetős tartalmak nem elérhetők még kies kis hazánkban, ezeket csak trükközéssel lehet itthonról megszerezni.
A bővíthetőség mellett a másik nagy előny a többi mobil operációs rendszerrel szemben a nagyfokú testreszabhatóság. Az iOS vagy a vadiúj Windows Phone 7 rendszerrel szemben Androidon több módja is van, hogy megváltoztassuk telefonunk kinézetét. Itt most nem chipsesmatricák meg autós levonók felragasztgatására kell gondolni, hanem a kezdőképernyő, ikonok, menük megváltoztatására. Egyfelől sok gyártó belenyúl az alap Android témába, egyéni kezelőfelületet biztosítva a felhasználóinak. Ezen a téren a jelenlegi közmegegyezés szerint a HTC a legjobb, Sense nevű felhasználói felületük nagy részben felelős a gyártó népszerűségéért. De a többiek sem maradnak ki a jóból, a Samsung saját bada névre hallgató oprendszere képére formázza a felületet, a SonyEricsson szintén teljesen egyedi interfészt generált, de kisebb mértékű beavatkozást az LG is véghezvitt.
Mindezek mellett a Marketről letölthető alkalmazások egész tárháza áll rendelkezésünkre, hogy rengeteg beállítással teljesen saját képünkre formáljuk a megjelenést (ezekről még lesz szó később).
Végül, de talán leginkább elsősorban a legnagyobb pozitívum az intuitív kezelőfelület. Ez nem más rendszerek ellen érv, hanem a hagyományos rendszerekről való váltás mellett inkább. Személyes tapasztalatomból kiindulva pár óra alatt kényelmesen belaktam a telefont, gyakorlatilag zökkenőmentesen ment az átállás, nem akadtam el egy percre sem.
Természetesen felmerülhet egyesekben, hogy „minek nekem okostelefon, megvagyok én a régivel, csak telefonálni meg smsezni akarok és kész”. Ez lehet hogy így is van, de ha azért senkinek nem jön rosszul, ha bármikor meg tudja nézni az emailjeit, etr-jét, neptunját, vagy akár a tippmix eredményeket könnyen, gyorsan. Emellett minden androidos telefonnál alapkövetelmény a wifi(=ingyen net) és a gps, ami különösen jól jön ismeretlen helyen.. Összefoglalva az eddigieket: androidozni jó, értem?

Nincsenek megjegyzések: