Android - Olvasható fájlrendszer írhatóvá tétele

Android operációs rendszer alatt ha a belső memóriában szeretnénk fájlokat vagy mappákat létrehozni, törölni, módosítani akkor bizony szembesülünk azzal az esettel, hogy a fájlrendszer csak olvasható. Az alábbi rövid leírás segítségével képesek leszünk immáron módosítani a belső memória tartalmát.

Első lépésben root jogokkal kell rendelkeznünk a telefonon, amihez különböző módon lehet hozzájutni telefonoktól függően, így ezzel most nem kívánok foglalkozni.
Ha megvan a root jog a rendszer felett, akkor már csak egy Terminal klienst kell feltelepíteni az eszközre. Ezután lépjünk be a programba, majd adjuk ki a következő parancsot:
su

Ezután egy ablak fog megjelenni, amiben hagyjuk jóvá a programnak a root a jogokat. Ezzel rendszergazdai jogokkal fog továbbfutni a Terminal, így lehetőség lesz kiadni a következő parancsot, amivel az olvasható belső fájlrendszer bizonyos könyvtárát alakítjuk át írhatóvá:
mount -o remount, rw /system -> ide írjuk a kivánt mappa nevét.

Ezután lehetőség nyílik az ebben a mappában lévő fájlok mappák módosítására, törlésére. Fontos megjegyezni hogy a fájlok törlése, módosítása hibát okozhat, így csak akkor csináljuk ezt, amikor az szükséges. Ha készenvagyunk, érdemes visszaállítani a fájlrendszert csak olvashatóvá a következő paranccsal:
mount -o remount, ro /system

Nincsenek megjegyzések: